Често задавани въпроси

С какво се различават традиционните битумни или PVC хидроизолации от хидроизолация Течна Гума?

При рулонните изолационни мембрани съществуват множество снаждания/шевове между отделните рула, което е предпоставка за проникване на вода през шевовете на хидроизолацията. Докато при използване на Течна Гума се получава цялостна(безшевна) мембрана, отличаваща се с висока еластичност и механична здравина. При ползване на БЯЛА Течна Гума, температурите през лятото в изолираните помещения се понижават, поради високия слънчево рефлектен индекс на този тип мембрана. Това води до значителни икономии на електричество за охлаждане.

Как се полага Течна Гума?

Течна Гума се полага лесно и бързо с помощта на четка, валяк или разпръсквач на няколко слоя.

Каква е разликата между Течна Гума Акрофлекс и Течна Гума Акрофлекс НЕО?

При полагане на Акрофлекс се използва текстил(армировка) на 100% върху обработваемата повърхност(освен когато се полага върху метал, където се полага текстил/армировка само по снадките на ламарината или върху пробойни). Докато при Акрофлекс НЕО армировка се полага само върху ъгли или пукнатини широки над 1мм. Освен това Акрофлекс се полага, когато температурата на околната среда часове наред е над 15С, което значи, че с продукта е подходящо да се работи в месеците от май до септември включително. Докато с Акрофлекс НЕО може да се работи и на малко по-ниски температури, но не по-ниски от 10С.

Колко години е живота на хидроизолация Течна Гума?

Има множество фактори, определящи живота на хидроизолация направена с Течна Гума. Основно е спазване на технология за полагане, разход, влажност на основата/бетона и др. Ако те се спазят, хидроизолационната мембрана спокойно ще издържи повече от 10 години. Желателно е след 10-15 години върху старата мембрана Течна Гума да се положи еднократно нов слой(разход 300-400гр/кв.м.), за да се освежи и реновира старото покритие.

Мога ли да полагам Течна Гума Акрофлекс върху влажна основа, понеже този продукт е на водна основа?

Какво означава, че продукта е на водна основа- това означава, че при необходимост продукта се разрежда с вода, но това не означава, че продукта Акрофлекс може да се полага върху МОКРА/ВЛАЖНА основа. Максимално допустима влажност на основата(бетона) не бива да надвишава 5%. За целта е желателно да се използва влагомер, защото много често основата(плочата) изглежда повърхностно суха, но в дълбочина тя може да е с влажност 20-30%, което ще доведе до отлепяне на бъдещата хидроизолация във времето.

Какво ще последва ако запечатаме влага в основата/плочата с Течна Гума?

Независимо с кой вид хидроизолация(газопламъчна, PVC, TPO или Течна Гума) ще запечатате влага по-висока от 5%, вероятността мембраната да стане на балони/отлепяне е много висока. Това може да не се прояви веднага, а след няколко месеца в следствие на висока температура на околната среда, изпаряване на остатъчната запечатана влага НАГОРЕ и отлепване/подкожушване на положената хидроизолация.

Кога е най-подходящо да се работи/полага хидроизолация?

Най-подходящото време за полагане на хидроизолация(газопламъчна, PVC, TPO или Течна Гума) при нашите географски ширини са месеците от юни до септември включително. Защо? През този период от време дъждовете са рядкост, денят е дълъг с високи температури над 25С, което позволява дори и при проникване на влага в бетона/плочата, тя да изсъхне за 3 дни. Докато през останалото време от годината(от октомври до май включително) дъждовете са често срещано явление, температурите на околната среда са ниски и съответно изпаряване(осушаване) на бетона е почти невъзможно по естесвен път.

По кое време се полага Течна Гума през лятото?

През лятото хидроизолация е подходящо да се полага сутрин от 7ч до 11ч и вечер след 17ч, в зависимост от температурата на околната среда. Докато пролет и есен е обратно: полага се от 10 до 14ч, в зависимост от температурата на околната среда.

Може ли да се полага/лепи керамика върху Течна Гума?

Единсвено върху Течна Гума Акрофлекс може да се лепи ДИРЕКТНО керамика. Върху Акрофлекс НЕО или Акрофлекс 2K PU-T, също е възможно, но преди това върху тях трябва да се положи един слой Акрофлекс, който ще изиграе роля на връзка между Акрофлекс НЕО или Акрофлекс 2K PU-T и лепилото за керамика.

Може ли да се полага Течна Гума върху стари покрития като плочки или газопламъчна рулонна хидроизолация?

Течна Гума има отлична адхезия(прилепчивост) към плочки или стари битумни мембрани, но под тях максимално допустимата влажност в основата(плочата) не бива да надвишава 5%. Когато е проникнала влага над 5% под старото хидроизолационно покритие и тя се запечата с нова изолация(без значение дали битумно рулонна, PVC или Течна Гума), то има голяма вероятност с времето тя да се отлепи, в следствие на изпаряване на остатъчната влага НАГОРЕ. Какво може да се направи в този случай, за да се предотврати това отлепяне на новата хидроизолация? Препоръчително е да се положат пароотдушници под старото покритие, за да може остатъчната влага да се изпарява през тях във времето, и да не компроментира новата мембрана. В интернет съществува доста информация и клипове, как правилно се полагат такъв тип пароотдушници, процеса е лесен и доказал се във времето.

Може ли да се стъпва(ходи) по Течната Гума?

По Акрофлекс и Акрофлекс НЕО може да се стъпва и да са подложени на умерен пешеходен трафик, но ако желаете да издържат на по-интензивно пешеходно натоварване е препоръчително върху тях допълнително да се положат 1-2 слоя Акрофлекс 2K PU-T. Освен това, по този начин ще увеличите UV устойчивостта на хидроизолационната мембрана, тъй като Акрофлекс 2K PU-T е висок клас алифатен полиуретан, отличаващ се с забележителна UV стабилност.

Мога ли да положа Течна Гума върху стар ламаринен покрив, с цел предотвратяване на теч през снадки и дупки на метала?

Да. Първо почистете метала от пластова ръжда, мъх, пепел. Препоръчваме измиване с вода под високо налягане(водоструйка). След което оставете метала да изсъхне. Използвайте Течна Гума Акрофлекс, нанесена на 2-3 слоя през интервал от няколко часа. Необходимо е да се положи платно/армировка между слоевете Акрофлекс, върху участъците със снадки/дупки по метала. С цел антикорозионна защита, можете да използвате ЧЕРВЕН цвят Акрофлекс, в него има специални антикорозионни добавки за защита на метал.

Каква подготовка на основата(плочата) е необходима преди полагане на Течна Гума?

Много важен фактор за живота на една хидроизолационна мембрана е правилната подготовка на основата. Желателно е тя да е здрава, чиста и напълно суха(влажността да е сведена до минимум). Покривната конструкция трябва да е с подходящ наклон към системите за отводняване(воронки, улуци).

На каква температурна амплитуда издържа хидроизолация Течна Гума?

Поради високата си еластичност, това е материалът, който остава еластичен дори и при ниски температури, което предотвратява пропукване и счупване на мембраната през зимата. Изолационното покритие доказано работи при температурен интервал от -25 С до +90 С без нарушаване цялостта на хидроизолацията.

Подходяща ли е Течна Гума за хидроизолация на вертикални повърхности?

Да. Течна Гума Акрофлекс, Акрофлекс НЕО и Аквабит2 са подходящи за хидроизолация на хоризонтални и вертикални повърхности.

Мога ли сам да положа Течна Гума или е необходима група/фирма за полагането й?

Продуктите серия „Течна Гума“ са материали на принципа „направи сам“, тоест всеки с минимални технически познания и спазване на указанията за полагане би могъл с четка или валяк да изолира сам своя покрив или тераса. Въпреки това, нашата компания може да Ви предложи контакти на изпълнители(бригади), които да извършат полагане на хидроизолация Течна Гума на вашия покрив с предоставяне от тях писмена гаранция за извършената дейност.

За повече информция, моля не се колебайте да се свържете с нас на посочените в страница КОНТАКТИ телефони.